top of page
katrienwemel

Nieuwskes over De Kreupele van Inishmaan

Bijgewerkt op: 14 jun.

We plaatsen hieronder graag het programmaboekje, om een sfeerverslag en extra achtergrond te geven

  • Voor wie een ticket kon bemachtigen (proficiat!)

  • Voor wie géén ticket kon bemachtigen en even treurend wil kijken wat er te missen viel (volg onze sociale media om volgende keer als eerste te kunnen bestellen 😇)

 


Lees hier alles over Kreupele Billy en andere nieuwswaardigheden, voor u verzameld door Johnnypateenmike en Kennypateenmike.


Scroll dus gerust verder of klik op een item hieronder.

Wat wil je weten?


Een schaap zonder oren? Een meiske met groene tanden? Een gans die in de staart van een kat bijt? Of toch een filmploeg in de buurt? En wie mag er meevaren met Babbybobby?

Onze journalisten ter plaatse zoeken het voor je uit!


 


Waarover/over wie gaat dit in feite?


Wanneer de inwoners van Inishmaan vernemen dat een Amerikaanse filmploeg neerstrijkt op het naburige eiland Inishmore is niemand meer opgewonden dan Kreupele Billy, een onbeminde jongen wiens voornaamste bezigheid ‘naar grazende koeien te kijken’ is en ‘verlangen naar een meisje dat niets van hem wil weten’. Billy is vastbesloten om de oceaan over te steken, auditie te doen en het te maken in Hollywood. Ondertussen gonst het van de geruchten en de roddels in het dorp...


De Kreupele van Inishmaan is een genadeloos portret van een komisch verkrampte en kleingeestige wereld. Een donkerkomisch stoofpotje met een snuifje plattelandstragiek. Het is het eerste deel van Martin McDonagh's theatertrilogie met ook nog 'The Lieutenant of Inishmore' en 'The Banshees of Inisherin'. 


 

Regie: Debbie Crommelinck

Van: Martin McDonagh

Vertaling: Jan Sprengers

Met:

  • Kreupele Billy: Jan Meysman

  • De tantekes van Billy: Ellen Carrette & Isabel Vandersteene

  • Johnnypateenmike & Kennypateenmike: Peter Decroubele & Maarten Van Steenbergen

  • Gladde Helen: Marion Van Hecke

  • Broer Bartley: Simon Wullens

  • Babbybobby: Roeland De Trazegnies

  • “Mammy”: Wim De Witte

  • Dokter McSharry: Katrien Wemel



 

Nieuwskes* over De Kreupele van Inishmaan


  • Het is een komedie van ongeveer 1 uur en 40 minuten, lachen is dus toegestaan, hoe triestig het soms ook is. Uiteindelijk moet het hier toch nog zo slecht niet zijn, als ze allemaal naar hier willen komen.


  • Martin McDonagh, de schrijver van het stuk, staat bekend om zijn scherpe dialogen en zwarte humor. Hij heeft ook succes gehad als filmmaker met films als ‘In Bruges’ (2008) en ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ (2017).


  • Regisseur Debbie speelde eerder in ‘The Beauty Queen of Leenane’, eveneens van Martin McDonagh.


  • Het toneelstuk maakt deel uit van McDonagh’s ‘Aran Islands Trilogy’, samen met ‘The Lieutenant of Inishmore’ en ‘The Banshees of Inisherin’. In het stuk wordt een film vermeld, ‘The Man of Aran’, een knipoog naar de trilogie én een échte film van Robert Flaherty. Als dat geen nieuwske is!


  • Het stuk lijkt over Ierland te gaan, maar gaat eigenlijk over de Bloemekeswijk in Gent, toevallig ook waar De WAANzin zich bevindt.


  • Daniel Radcliffe (aka Harry Potter) speelde de hoofdrol van Billy in 2013 op West End in Londen en in 2014 op Broadway. Hij kwam naar Jan kijken op de generale repetitie en was zo onder de indruk dat hij zijn ‘WhatsOnStage best actor award’ huilend teruggaf. “Ik verdien hem niet”, snikte hij.


  • Cillian Murphy reageerde niet op onze uitnodiging om auditie te komen doen. Dan wilt ge jonge acteurs eens kansen geven...


*De redactie kan niet garanderen dat dit nieuws 100% betrouwbaar is. We hebben het wel uit goede bron.


 


Met enorm veel dank aan


Simon Wauters

Voor atelier ‘Onderstebomen’,

specialist in speeltuigen voor scholen

Wij zagen prachtige dingen passeren


Bart Van de Woestijne

Voor zijn boot

Anders kon niemand van Inishmaan naar Inishmore varen


Lien Crommelinck

Voor erwten en eieren

Niet dé reden om naar Inishmaan te komen, maar toch belangrijk


Christophe, Bart, Jan, Guy en Sofie

Technische ploeg van De WAANzin

Voor licht en geluid op een niet-evidente locatie


Sofie De Mol

Voor de kleren

Het is altijd fijn (voor het publiek) als we niet naakt moeten spelen



 

Woordje van de regisseur


Een vraag vanuit mijn geliefde De WAANzin. De kreupele van Inishmaan. Martin McDonagh. Het tragikomische, gitzwarte, absurde rijk van McDonagh fascineert mij enorm. Spitsvondige dialogen, geen woord te veel, humor van de bovenste satirische plank en personages die je doen lachen terwijl je hen ook verafschuwt of zo met hen meeleeft.


Ook hier. Op Inishmaan. Een kreupele jongen, Billy, door iedereen gezien als het buitenbeentje, de wees, den duts. Hij ziet een kans om weg te geraken van het eiland en zichzelf eens op een andere manier te tonen. Hollywood lonkt!


Rondom hem een kleurrijk allegaartje aan personages, die hem dwarszitten, negeren, gebruiken, liefhebben… die allemaal zelf worstelen met hun eigen geheimen, hun eigen verlangens en die zoals Billy het zegt ‘misschien soms wel meer kreupel zijn dan ik, hoewel ge het er niet aan ziet.’

Het roept vragen op die we vandaag de dag nog steeds kunnen onderzoeken. Wat doen we met mensen die buiten ‘de norm’ vallen? Wie bepaalt in feite de norm? Welke beperkingen komen er allemaal bij een beperking? Onlangs stond in een artikel: als er tegenwoordig zo veel mensen een label krijgen, is dat eigenlijk niet het nieuwe normaal? 

De rijkdom die voortkomt uit het samenzijn, samen doen, uit elkaar een hand aanreiken, de waarheid vertellen, is ongezien en dát zou de norm moeten zijn.


De grote groep acteurs heeft zich met verve in dit verhaal gesmeten, met vloeken op de tekst, met dansen, met snoepen, met kou hebben in een loods. Want locatietheater. Een geweldige plek, om de hoek van het vertrouwde theaterzaaltje, waar de wereld van Billy troosteloos tot leven kan komen. Schimmig, zonder al te veel comfort. Een wereld die vertrouwd is maar zo helemaal niet voelt.

Ik draag de Kreupele dan ook op aan iedereen die buiten de norm valt, zich buiten de norm voelt, en aan iedereen die de norm wil doen vervagen. Laat ons er samen een mooiere wereld van maken. Wat misschien wollig klinkt maar in deze huidige tijden juist een krachtige verbindende boodschap kan zijn.


Welkom in Inishmaan!



 


De WAANzin volgen? Dat kan!

De tijd van affiches en flyers is wat voorbij, we mikken nu ook intens op Facebook en Instagram. 


Als je wil, volg ons maar op die kanalen. En verspreid onze berichten gerust of tag ons op je eigen Facebook-account of Instagram-account. Zo bereiken we veel potentieel publiek en gaan we voor volle zalen. Want daarvoor doen we het toch ook.





 

Kreeg je er dorst van? Wij ook!

Ga gerust naar onze bar, in de vertrouwde zaal.


De spelers ontmoeten je daar en beloven dat ze geen eieren of blikken erwten naar je kop zullen smijten.





 

Folk of RnB? Het zal wel zijn dat we het voor je kunnen zingen!


Onze technieker, Christophe 'mollenvanger' Huysecom liet AI maar liefst twee nummers genereren, een Ierse folksong (die nu al een klassieker is) en (speciaal voor regisseur Debbie) eentje van het hardere RnB-soort.

(Er werden geen robots pijn gedaan tijdens het maken van deze songs)


I'm into folk...





Give it to me, cow-fokker!





83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page