Historiek

Ontstaan uit het Germanistentheater van de Universiteit Gent, is het Theater de WAANzin een onmisbare pijler in het Gentse culturele leven. Vaak ondergebracht bij de semi-professionele theaters, blijft de WAANzin evenwel een amateur-, want niet-gesubsidieerd gezelschap.

Theater de WAANzin gaat prat op een uitgebreide internationale werking die het gezelschap onder meer optredens bezorgde in Nederland, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Groot-Brittannië, Denemarken, Ierland, Estland, Zweden en Rusland en de groep bij de International Amateur Theatre Association (AITA/IATA) de vermelding Associate of AITA/IATA opleverde.

Met zijn eigen theater, aan de Nieuwe Vaart 118 in Gent, is de WAANzin een van de weinige gezelschappen met een volledige geoutilleerde, eigen theaterruimte. In dit stemmige theater waren reeds tal van professionele gezelschappen met hun producties te gast of repeteerden er. (Vuile Mong, Het Muziek Lod, Victoria, Het Speelteater, Compagnie Cecilia, …)

In 1998, bij de tiende verjaardag van de WAANzin, besliste de Vlaamse Gemeenschap om het gezelschap, als eerste amateurgezelschap, de prestigieuze titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen toe te kennen. Meteen de bekroning op tien jaar vernieuwend en apart theaterwerk. Het resultaat waren onder meer voorstellingen in Amsterdam (De Engelenbak), in Ierland en een tournee door Estland.

Tussen oktober 1997 en mei 2008 speelde de WAANzin meer dan 70 voorstellingen van Shakespeare Compleet in 97 ½ minuten, een eigen creatie waarmee in Vlaanderen, maar ook in het buitenland werd getoerd. “Shakes” zorgde in 2000 voor de eerste prijs bij FEATS in Luxemburg, een festival waar de groep, telkens met succes, een graag geziene gast was en is.

Een feestelijke en alom gewaardeerde Amadeus in de Gentse Minardschouwburg (april/mei 2008), in coproductie met Arte Musicale vormde de bekroning van het feestseizoen rondom 20 jaar Theater de WAANzin.

Met Drie Zusters (2002), Wachtend op Godot (2007) en De Bitterzoet (2012) was de WAANzin laureaat bij het Koninklijk Landjuweel.

Tijdens de periode 2014-2016 eerde de WAANzin "huisauteur" William met twee seizoenen alleen maar Shakespeare.